matematykaszkolna.pl
Równanie trygonometryczne Grześ: Cześć, proszę o sprawdzenie rozwiązania zadania, moja odpowiedź nie pokrywa się z tą z książki. Nie chce mi się przepisywać całości tutaj więc wklejam link do zdjęcia (nie wiem czy to zgodne z regulaminem, jak coś to usuńcie post). Mam nadzieję że się idzie doczytać http://imgur.com/gbNqSRw Pierwsza linijka to równanie które należy rozwiązać. Odpowiedź z tyłu książki to pi czwartych plus jedna druga k pi, k e C.
11 mar 14:39
Pytający: W książce jest dobra odpowiedź. Masz dobrze rozwiązane do miejsca "połączenia równań" na x. Z
 π  
tych pięciu równań wynika właśnie, że x=

+

, k∊ℂ.
 4 2 
−π π π 

+

=

4 2 4 
π π  

+

=

4 2 4 
 π  

+

=

4 2 4 
 π  −π 

+

=

=

+2π
4 2 4 4 
...
11 mar 14:58
Grześ: Faktycznie, zastanawiałem się czy odpowiedź się nie skraca przypadkiem do tego w książce ale jakoś nie mogłem tego dostrzec. Na maturze gdybym zostawił te 5 odpowiedzi bez uproszczenia to mogliby odjąć punkt? Często popełniam w tym miejscu błędy.
11 mar 15:07
Pytający: Nie sprawdzam matur, więc nie wiem. Acz z tego co pamiętam na stronie CKE są dostępne klucze odpowiedzi do matur z lat poprzednich. Możesz poszukać, jeśli zżera Cię ciekawość. Obie odpowiedzi na pewno są tożsame (ja bym uznał), ale nie wiem, czy na maturze wymagane jest uproszczanie/skracanie itd.
11 mar 15:13