Matura podstawowa
Balthasar: Pociąg towarowy pokonuje każdorazowo trasę pomiędzy Katowicami i Łodzią z taką samą zakładaną
średnią prędkością. Pewnego dnia pociąg pokonał tę trasę w czasie 10% krótszym od zakładanego,
a następnego dnia w czasie 15% dłuższym od zakładanego. Różnica prędkości średnich w tych
dwóch dniach wynosiłą 25km/h.Ile wynosi zakładana średnia prędkość z jaką pociąg towarowy
pokonuje trasę miedzy Katowicami a Łodzia.
11 mar 14:21
'Leszek: Zakladana predkosc v ;
v =S/t, v1 = S/(0,9t) , v2 = S/(1,15t)
v1 − v2 = 25
S/(0,9t) − S/(1,15t) = 25 , oraz t = S/v
Czyli
v/0,9 − v/1,15 = 25 ⇒ v = 103,5 km/h
11 mar 14:48