'Leszek: A mozna tak ?
a − krotsza przyprostokatna lezaca naprzeciw kata α
b − dluzsza przyprostokatna lezaca naprzeciw kata β
c − przeciwprostakatna
b − a = c/3 ⇒ b/c − a/c = 1/3
oraz cos α = b/c i cos β = a/c
Czyli cos α − cos β = 1/3
Oraz cos
2 α + cos
2 β = 1
Mamy uklad rownan :
cos α − cos β = 1/3
cos
2 α + cos
2 β = 1
Dla latwosci rozwiazania wprowadzam , cos α = x , x=( 0,1) oraz cos β = y , y = (0,1)
Czyli
x−y = 1/3 ⇒ y = x − 1/3
x
2 − y
2 = 1
otrzymalem rownanie : 2x
2 − 2x/3 − 8/9 = 0
| | 1+ √17 | | 1 + √17 | | √17 − 1 | |
Czyli x = |
| ⇔ cos α = |
| oraz cos β= |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
Czy jst inny prostszy sposob rozwiazania tego zadania ?