planimetria
nie do konca to bylo tak: Suma długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równa 7.Jaka jest najmniejsza
możliwa długość przeciwprostokątnej tego trójkąta?
wiem, że a+b=7
b=7−a
11 mar 13:08
nie do konca to bylo tak: wyszło mi 7 dobrze?
11 mar 13:11
nie do konca to bylo tak:
11 mar 13:15
g: Jeśli długość c będzie najmniejsza to jej kwadrat też będzie najmniejszy. Łatwiej znaleźć
minimalne c
2.
c
2 = a
2 + (7−a)
2 = 2a
2 −14a + 49
| d(c2) | |
| = 4a − 14 = 0 a = 3,5 |
| da | |
c
2 = 2*3,5
2 c = 3,5*
√2
11 mar 13:19