zbadaj zbieżność
xyz: Zbadaj zbieżność szeregu i znajdź jego sumę
a) ∑ (pierwiastek stopnia n+1 z 2 − pierwiastek stopnia n+2 z 2)
∞ n=1
b) ∑ 2+22+23+...+2n / 3n
∞
c) ∑ 1/n2+5n+6
d)∑(0,999998)n
e) ∑(−3/4) do potęgi n+1
f) ∑3 do potęgi 2n+1 / 2 do potęgi 3n+2
11 mar 12:31
adam:
a) zbieżny do √2−1
b) zbieżny do 3
c) rozbieżny
d) zbieżny do 500000
e) zbieżny do −3/7
f) rozbieżny
11 mar 18:49
xyz: no, ale ja nie wiem jak to policzyć..
11 mar 19:05
adam: Ja też nie wiem. Zrobiłem tylko kopiuj/wklej.
11 mar 19:24
Adamm: a) Sn=∑k=1n21/(k+1)−21/(k+2) =
= ∑k=1n21/(k+1) − ∑k=1n21/(k+2) =
= ∑k=1n21/(k+1) − ∑k=2n+121/(k+1)=√2−21/(n+2)
limn→∞ Sn = √2−1
ciąg sum częściowych dąży do √2−1, zatem tyle wynosi suma szeregu
resztę można z tego co wiemy o ciągach geometrycznych
11 mar 21:14