matematykaszkolna.pl
Funkcja wymierna z parametrem Bombi: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) zbiór rozwiązań nierówności (m−1)x2+(m+2)x+m−1≤0 zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności
1−2x 

≥1?
x2+1 
Najpierw rozwiązuję pierwszą nierówność, z której otrzymuję x∊<−2;0> Następnie daję warunki:
−2<p<0  
f(−2)>0
f(0)>0 
Otrzymuję następujące przedziały:
m∊(−;1)∪(4;+)  
m≥3
m≥1 
Zatem rozwiązaniem powinien być przedział (4;+) jako część wspólna, a w odpowiedziach jest to m∊<3;+). Wynika z tego, że warunek z wierzchołkiem paraboli jest zbędny, jednak moim zdaniem jest on potrzebny. Widziałam to zadanie rozwiązane na tym forum, wynikiem było właśnie (4;+), ale martwi mnie to, że w odpowiedziach jest inaczej. I co z deltą? Czy nie należałoby dać warunku, że Δ≥0? W poniedziałek mam sprawdzian i nie mam możliwości zapytania nauczyciela, dlatego bardzo proszę o pomoc.
11 mar 11:59
Tadeusz: ... oczywiste, że zacząć musisz ...od nierówności drugiej emotka
11 mar 12:08
Jerzy: Warunki dla trójmianu: 1) Δ ≥ 0 2) xw ∊ [−2:0] 3) f(0)*(m−1) > 0 4) f(−2)*(m−1) > 0
11 mar 12:11
Tadeusz:
1−2x 

≥1 mianownik dla x∊R dodatni ...zatem:
x2+1 
1−2x≥x2+1 ⇒ x2+2x≤0 x(x+2)≤0 x∊<−2, 0> dopiero teraz zabierz się za nierówność pierwszą tzn. dobierz takie wartości m dla których zbiór rozwiązań nierówności tej zawiera się w policzonym zbiorze emotka
11 mar 12:14
Bombi: Tak, miałam na myśli zaczęcie od drugiej nierówności. Jerzy − dlaczego f(0)*(m−1) > 0 i f(−2)*(m−1) > 0? Skąd ten warunek? Dlaczego nie po po prostu f(−2)>0 i f(0)>0? Czy mógłby ktoś to wytłumaczyć? Z warunku Δ≥0: Δ=(m+2)2−4(m−1)2= −3m2+12m −3m2+12m≥0 −m(3m−12)≥0 m∊<0;4> W odpowiedziach jest m∊<3;+), więc niezależnie od dalszych warunków nie otrzymamy takiego przedziału...
11 mar 12:49
Jerzy: Bo musisz rozpatrywać dwa przypadki: m − 1 > 0 oraz m − 1 < 0 , ( cztery warunki ) a to załatwiają jednocześnie tylko dwa warunki: f(0)*(m−1) > 0 i f(−2)*(m−1) > 0
11 mar 12:52
Bombi: Jerzy − dziękuję, już rozumiem emotka Tylko czy nierówności nie powinny być słabe? Rozwiązania mają zawierać się w przedziale domkniętym x∊<−2, 0> + nie pasuje mi tu warunek z deltą. To znaczy, według mnie powinno się go uwzględnić (bo skoro mówimy o rozwiązaniach, to muszą one przecież istnieć). Po przeliczeniu jeszcze raz wszystkich warunków podanych przez Jerzego (zmieniłam tylko nierówności na słabe) wyszło mi:
m∊<0;4> (z delty)  
m∊(−;−2>∪<2;+)  
m∊R
m∊<3; +) 
Częścią wspólną tych zbiorów niestety nie jest m∊<3; +) podane w odpowiedziach. Może warunek Δ≥0 nie jest jednak konieczny? Bo w końcu zbiór pusty zawiera się w każdym zbiorze
11 mar 13:24