3^2010=-3^2010?
Nieuk: Czy 32010=−32010?
Mam zadanie w którym muszę obliczyć resztę z dzielenia wielomianu
W(x)=(x2+8x+15)10+(x2+6x+5)10 wiedząc że W(x) jest podzielny przez dwumian x+2
Wychodzi mi coś takiego => 32009−32010=32009(1−3)
11 mar 11:42
Nieuk: Reszta z dzielenia powinna wyjść 4*32009
11 mar 11:43
Jack: Jaki jest ten wielonian z ktorego reszte musisz policzyc
Z odp. Wynika ze powinienes dostac postac 32009 + 32010
11 mar 13:13
Nieuk: (x2+8x+15)2009+(x2+6x+5)2010. Przepraszam, tak wygląda ten wielomian
11 mar 15:08
Jack: obliczyc reszte z dzielenia wielomianu
W(x) = (x2+8x+15)10 + (x2+6x+5)10
przez wielomian
(x2+8x+15)2009 + (x2+6x+5)2010
?
bez sensu
11 mar 15:26
Mila:
W(−2)=(4−8*2+15)2009+(4−6*2+5)2010=
=32009+(−3)2010=32009+32010=32009*(1+3)=4*32009
11 mar 19:08