Wyznacz przedziały monotoniczności
xAnn: f(x)=x3−3x2+3x+5
Dlaczego odpowiedź to: rośnie w R?
11 mar 10:52
karty do gry: f(x) = (x−1)3 + 6
x3 − rosnąca
(x−1)3 − rosnaca
(x−1)3 + 6 − rosnaca.
11 mar 10:53
xAnn: Nie bardzo rozumiem, da się to wyliczyć z delty i narysować?
11 mar 11:09
Szymczi: Oblicz pochodną, następnie sprawdź jak pochodna zmienia znak, wtedy będziesz wiedzieć jakie
przedziały monotonicznosci ma f(x)
11 mar 11:17
Jerzy:
f'(x) = 3x2 − 6x + 3
f'(x) ≥ 0 ⇒ funkcja jest stale rosnąca.
11 mar 11:50