Sumowanie
tomasz: Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak poradzić sobie z rozwiązaniem takich sum?
∑(od i=1 do n−1)(n−i)=...
∑(od i=2 do n)(i−1)=...
11 mar 10:16
Janek191:
2)
| | (n −1)*n | |
... = 1 + 2 + ... + ( n −1) = |
| |
| | 2 | |
11 mar 10:25
Janek191:
1)
... = ( n −1) + ( n − 2 ) + ( n − 3) + ... + 2 + 1
11 mar 10:28
tomasz: Dziękuje bardzo!
A jeszcze jakbym miał
| | i+1 | |
∑(od i=2 do n)( |
| )=... |
| | 2 | |
Czy na coś takiego jest jakiś wzór?
11 mar 12:45
Jerzy:
| | 1 | |
= |
| (3 + 4 + 5 +...+ n) ..... dalej sam. |
| | 2 | |
11 mar 12:49
Jerzy:
W ostatnim nawiasie ostatni człon to: n + 1 , a nie n.
11 mar 12:53
tomasz: Czyli by dojść do tego wzoru od Janek191 to musiałbym odjąć 1 oraz 2 i dodać n?
| n*(n−1) | | 1 | |
| −1−3+n i jeszcze to wszystko razy |
| ? |
| 2 | | 2 | |
11 mar 12:56
tomasz: to jak n+1to jeszcze n+1 dodać do tego wszystkiego?
11 mar 12:57
Jerzy:
W nawiasie masz sumę: 1 + 2 + 3 + 4 +...+ n + 1 − 3
11 mar 13:05
Jerzy:
| | 1 | | 1+n | |
Ostatecznie; = |
| ( |
| *n − 2) |
| | 2 | | 2 | |
11 mar 13:09
tomasz: A jeszcze czy mógłbyś mi powiedzieć bo teraz w książce znalazłem to rozpisane dlaczego w niej
jest,
| | n2+3n−4 | | n2+n−4 | |
że to jest równe |
| a według Twojego wzoru wychodzi |
| ? |
| | 4 | | 4 | |
11 mar 13:34
tomasz:
14 mar 16:58
Pytający:
| | i+1 | | 3+4+...+(n+1) | | | |
∑i=2n ( |
| ) = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | (n+4)(n−1) | | n2+3n−4 | |
= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
Dla ciągu arytmetycznego:
| | an−a1 | |
an=a1+(n−1)r ⇒n= |
| +1 |
| | r | |
Zatem suma n pierwszych wyrazów:
| | a1+an | | a1+an | | an−a1 | |
Sn= |
| *n= |
| *( |
| +1) |
| | 2 | | 2 | | r | |
14 mar 17:29
14 mar 17:30
tomasz: Dziekuje bardzo
14 mar 19:14