Wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności
Kamil: Wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności:
f(x) = (x2+3x+1)/(x+3)
10 mar 22:44
Kamil: Obliczyłem pochodną:
f'(x) = (x2+6x+8)/(x+3)2 = (x+2)(x+4)/(x+3)2
10 mar 22:45
10 mar 23:13
Janek191:
| | (2 x + 3)*(x + 3) − (x2 + 3 x + 1) | | x2 + 6 x +8 | |
f '(x) = |
| = |
| = |
| | ( x + 3)2 | | (x + 3)2 | |
| | ( x + 4)*(x + 2) | |
= |
| |
| | (x + 3)2 | |
więc
f '(x) > 0 dla x ∊ ( −
∞, − 4) ∪ ( − 2, +
∞) − wtedy f rośnie
f '(x) < 0 f maleje w ( − 4, − 3) oraz f maleje w ( − 3, − 2)
Patrz też na wykres.
10 mar 23:18
Janek191:
Mianownik jest > 0 dla x ≠ − 3, więc o znaku pochodnej decyduje ( x + 4)*(x + 2)
10 mar 23:21
Kamil: Dzięki za pomoc... ogarniam już
10 mar 23:45