funkcja
natalia: Funkcja f każdej liczbie naturalnej n≥10 przyporządkowuje sumę cyfr liczby n.
Ile jest liczb trzycyfrowych n, dla których zachodzi równość f(n)=3.
10 mar 18:43
Jack:
Mamy 3 przypadki :
1) 3 = 1 + 1 + 1
2) 3 = 2 + 1 + 0
3) 3 = 3 + 0 + 0
zatem
1)
jedyna liczba jaka jest to 111 −> 1 liczba
2)
102,120,201,210 −> 4 takie liczby
3)
300 −> 1 liczba
Jest 6 takich liczb.
10 mar 19:10
Mila:
Albo tak:
Liczba rozwiązań równania :
x
1+x
2+x
3=3 w zbiorze N i x
1≥1⇔
(x
1+1)+x
2+x
3=3⇔
x
1+x
2+x
3=2
Kombinacje z powtórzeniami.
10 mar 21:34