Proszę o pomoc
damian:
![rysunek](rys/130315.png)
Oblicz promień okręgu będącego częścią wspólną sfer przedstawionych na rysunku, jeżeli
odległość miedzy ich środkami O i S wynosi 10. W odpowiedziach jest
√11
10 mar 18:23
Mila:
![rysunek](rys/130316.png)
|PS|=5
x
2+5
2=6
2
x=
√11
10 mar 18:42
damian: Dziękuje!
10 mar 18:48
damian:
![rysunek](rys/130326.png)
Jeszcze to bo jakoś mi nie chce wyjść... to samo polecenie
10 mar 19:41
Mila:
ile ma wyjść?
10 mar 20:01
Mila:
|OS|=?
10 mar 20:02
damian: |OS| podane jest w poleceniu i wynosi 10 a w odpowiedziach podane jest, że promień okręgu
bedacego czescia wspolna sfer, który trzeba obliczyć wynosi 3√3
10 mar 20:06
Mila:
![rysunek](rys/130328.png)
(x+10)
2+h
2=14
2
x
2+h
2=6
2
x
2+20x+100+h
2=196
x
2+h
2=36
−−−−−−−−−−−−−−−−odejmuję stronami
20x=60
x=3
3
2+h
2=36
h
2=27
h=r=3
√3
======
10 mar 20:41
damian: Dziekuje bardzo!
10 mar 20:45