Pochodna
Michał:
![rysunek](rys/130314.png)
Naszkicuj wykres funkcji f. Odczytaj z wykresu, ile rozwiązań ma równanie f(x) = 2.
Pierwsze dwa podpunkty poszło mi dobrze, kolejne cztery się nie zgadzają. I nie jestem pewien
czy to odpowiedzi się masowo nie zgadzają (w co wątpię), czy ja popełniam błędy:
c) f(x) = (6 − 6x)/(x
2 + 3);
f'(x) = 6(x
2 + 3)
2(x+1)(x−3) = 0
f(−1) = 3
f(3) = −1
Z rysunku wychodzą mi 3 rozwiązania. Gdzie popełniam błąd?
10 mar 17:46
Michał: Proszę o pomoc.
10 mar 18:31
Mila:
O co chodzi w pkt (c) i jak to się wiąże z wykresem?
Może podasz skan zadania.
10 mar 22:42
Michał: To jest całe zadanie:
Naszkicuj wykres funkcji f. Odczytaj z wykresu, ile rozwiązań ma równanie f(x) = 2:
f(x) = (6−6x) / (x2 + 3)
Wszystko co podawałem poniżej to moje własne notatki i wyniki. Przepraszam, jeśli wprawiłem w
zdezorientowanie.
10 mar 23:27
Michał: Odświeżam.
11 mar 08:50
5-latek:
![rysunek](rys/130330.png)
czerwony y=2
6−6x= 2x
2+6
−2x
2−6x=0 *(−1)
2x
2+6x=0
2x(x+3)=0 to x=0 lub x=−3
tak samo jak na rysunku
11 mar 09:05
Michał: A więc tak trzeba zrobić to równanie... Teraz widzę gdzie mam błąd. Czyli mój sposób nie był
zły, tylko przez to, że nie wyznaczyłem granicy x→∞, sprawiłem, że funkcja jeszcze raz
przecięła y = 2. Dziękuję za pomoc.
11 mar 09:25
5-latek: MIchał . Kazde rownanie postaci f(x)= g(x) mozesz rozwiazac graficznie rysujac wykresy dla
lewej i prawej strony tego rownania
| 6−6x | |
masz u siebie f(x)= |
| i g(x)=2 (jest to tez funkcja tylko ze stala . |
| x2+3 | |
Rysujac wykresy odczytujesz rozwiazania i ilosc rozwiazan
Niektore rownania mozesz rozwiazac tylko graficznie .
11 mar 09:32