hm dziękujęęę :)))
cynamonek: dany trójkąt ABC A=(−5,−2) B=(3, −1) C = (−1,6)
wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C.
Nie wiem jak to zrobić bo jeśli wysokość dzieliłaby przeciwny bok na równe połowy to
wiedziałbym ale w tym przypadku niestety nie wiem
10 mar 17:40
Janek191:
1) Wyznacz prostą AB
2) Wyznacz prostą CD prostopadłą do pr AB przechodzącą przez C
10 mar 17:43
cynamonek: Dobra
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dziękuję za radę!
10 mar 17:44
Janek191:
10 mar 17:45
cynamonek: czyli układ Yab oraz Ycd
10 mar 17:49
Mila:
![rysunek](rys/130320.png)
II sposób
Dany trójkąt ABC:
A=(−5,−2) B=(3, −1) C = (−1,6)
AB
→[8,1]
AB⊥CD
Równanie prostej zawierającej CD (postać ogólna):
h: 8*(x+1)+1*(y−6)=0
8x+8+y−6=0
h: 8x+y+2=0
10 mar 19:16