trygonometria- przekształcenia
satya: mam takie 2 podpunkty w jednym zadaniu z trygonometrii i żadnych pomysłów jak sie za to
zabrać:
Oblicz, bez uzycia kalkulatora i tablic trygonometrycznych wartośc wyrażenia:
| | 1 | | π | | 3 | | π | | √2 | | π | |
a) |
| sin |
| − |
| tg |
| + |
| cos |
|
|
| | 3 | | 6 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
e) |
| + |
| , gdy α= {π}{8}
|
| | sin2α | | cos2α | |
w tym e) napewno trzeba:
| | sin2α+cos2α | | 1 | |
= |
| = |
|
|
| | sin2α8cos2α | | sin2α*cos2α | |
a co dalej?
jesli natomiast chodzi o a, to nie mam zupelnie pojęcia,
proszę, pomóżcie