matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
alexaa:
Witam, mam obliczyć całkę oznaczoną: (z przeliczeniem granic całkowania), lecz wychodzi mi
7203
błędny jak sądzę wynik
, gdyż po skróceniu jako sprawdzenie jest: suma
1368
licznika i mianownika = 119. Załączam zdjęcie całki i rozumowania.
https://zapodaj.net/75e96335f56ee.png.html
Proszę o pomoc
10 mar 16:36
Mila:
1
∫
3
√
1+342
dx=
∫t
1
3
dt=
342
1
3
1
=
*
*t
4/3
=
(1+342x)
4/3
+C
342
4
114*4
1
0
∫
1
3
√
1+342
dx=[
(1+342x)
4/3
]
0
1
=
114*4
343
4/3
−1
2400
100
=
=
=
114*4
4*114
19
10 mar 18:28