calka
kasia:
| | |x| | |
nie rozumiem, dlaczego odpowiedz do tego jest ln |
| |
| | √1+x2 | |
rozkladam na ulamki proste:
| 1 | | A | | Bx + D | |
| = |
| + |
| |
| x(1+x2) | | x | | x2 + 1 | |
z tego:
A + B = 0
D = 0
A = 1 = > B = −1
| | dx | | dx | | xdx | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| − ∫ |
| = ln|x| − |
| ln | x2 +1| |
| | (1+x2) | | x | | x2 + 1 | | 2 | |
moglby ktos pomoc?
19 sty 19:43
kasia: pomylka, calka do obliczenia wyglada troszkę inaczej
19 sty 19:45
kasia: a nie, wynik jest chyba inaczej zapisany po prostu
19 sty 19:49