matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo rak: Ze zbioru liczb {1, 2, ..., 7} losujemy n razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą podzielną przez 14. Prosiłbym o wskazanie co jest nie tak z moim rozumowaniem. |Ω|=7n Zdarzenie sprzyjające: A − Jedna z wylosowanych liczb musi być siódemką, oraz jedna musi być dwójką lub wielokrotnością dwójki. Stąd będą to pary: 7, 2 7, 4 7, 6 Siódemkę możemy ustawić na n możliwości, wielokrotność dwójki na (n−1) możliwości, pozostałe liczby na 7n−2 możliwości. |A|=3n(n−1)*7n−2
 3n(n−1) 
P(A)=

49 
10 mar 13:04
Jerzy: Ja bym to zrobił identycznie.
10 mar 13:16
rak: Dla n≥5 P(A)>1, więc moje rozumowanie raczej nie może być poprawne, ale nie jestem w stanie zrozumieć gdzie jest błąd.
10 mar 13:36
Jerzy: Tak, to jest błedna odpowiedź.
 7n + 3n − 4n − 6n 
Prawidłowa:

7n 
i jest ono liczone z prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego ( liczba nie jest podzielna przez 14) A − wśród wylosowanych liczb nie ma liczby parzystej B − wśród wylosowanych liczb nie ma siódemki Prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego: P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A∩)B) próbuj.
10 mar 13:58
rak: |A|=6n |B|=4n |A∩B|=3n |AUB|=6n+4n−3n Dzięki, rozumiem twoje rozwiązanie, ale nadal chciałbym zrozumieć dlaczego moje jest niepoprawne i w którym momencie robię błąd, więc gdybyś mógł pokazać co jest w nim nie tak to byłbym wdzięczny.
10 mar 14:37
Pytający: Błąd w Twoim rozumowaniu jest taki, że niektóre losowania liczysz wielokrotnie. Przykład dla n=3: Wylosowanie liczb 7,2,7 jest jednym z 73 przypadków. Jednak u Ciebie jest policzony dwukrotnie: 1. Wybierasz pozycję nr 1 dla 7, pozycję nr 2 dla 2 oraz na pozycji nr 3 wpisujesz 7. 2. Wybierasz pozycję nr 3 dla 7, pozycję nr 2 dla 2 oraz na pozycji nr 1 wpisujesz 7. Musiałbyś liczyć na dwa przypadki:
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias
 4 
*3
*(3+

) // w pierwszym na wolne miejsce wstawiasz 1/3/5, a w drugim
  2! 
2/4/6/7 Dla większych n takie podejście znaaaacznie by się skomplikowało.
10 mar 17:37
rak: Dzięki wielkie, już wszystko jasne.
10 mar 18:03