Prawdopodobieństwo
rak: Ze zbioru liczb {1, 2, ..., 7} losujemy n razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą
podzielną przez 14.
Prosiłbym o wskazanie co jest nie tak z moim rozumowaniem.
|Ω|=7
n
Zdarzenie sprzyjające:
A − Jedna z wylosowanych liczb musi być siódemką, oraz jedna musi być dwójką lub
wielokrotnością dwójki.
Stąd będą to pary:
7, 2
7, 4
7, 6
Siódemkę możemy ustawić na n możliwości, wielokrotność dwójki na (n−1) możliwości, pozostałe
liczby na 7
n−2 możliwości.
|A|=3n(n−1)*7
n−2
10 mar 13:04
Jerzy:
Ja bym to zrobił identycznie.
10 mar 13:16
rak: Dla n≥5 P(A)>1, więc moje rozumowanie raczej nie może być poprawne, ale nie jestem w stanie
zrozumieć gdzie jest błąd.
10 mar 13:36
Jerzy:
Tak, to jest błedna odpowiedź.
| | 7n + 3n − 4n − 6n | |
Prawidłowa: |
| |
| | 7n | |
i jest ono liczone z prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego
( liczba nie jest podzielna przez 14)
A − wśród wylosowanych liczb nie ma liczby parzystej
B − wśród wylosowanych liczb nie ma siódemki
Prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego: P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A∩)B)
próbuj.
10 mar 13:58
rak: |A|=6n
|B|=4n
|A∩B|=3n
|AUB|=6n+4n−3n
Dzięki, rozumiem twoje rozwiązanie, ale nadal chciałbym zrozumieć dlaczego moje jest
niepoprawne i w którym momencie robię błąd, więc gdybyś mógł pokazać co jest w nim nie tak to
byłbym wdzięczny.
10 mar 14:37
Pytający: Błąd w Twoim rozumowaniu jest taki, że niektóre losowania liczysz wielokrotnie.
Przykład dla n=3:
Wylosowanie liczb 7,2,7 jest jednym z 7
3 przypadków. Jednak u Ciebie jest policzony
dwukrotnie:
1. Wybierasz pozycję nr 1 dla 7, pozycję nr 2 dla 2 oraz na pozycji nr 3 wpisujesz 7.
2. Wybierasz pozycję nr 3 dla 7, pozycję nr 2 dla 2 oraz na pozycji nr 1 wpisujesz 7.
Musiałbyś liczyć na dwa przypadki:
| | | | 4 | |
*3 | *(3+ |
| ) // w pierwszym na wolne miejsce wstawiasz 1/3/5, a w drugim |
| | | 2! | |
2/4/6/7
Dla większych n takie podejście znaaaacznie by się skomplikowało.
10 mar 17:37
rak: Dzięki wielkie, już wszystko jasne.
10 mar 18:03