ciągi
Gałgan: Trzy liczby tworzą ciag arytmetyczny. Jeśli pierwszą liczbę zwiekszymy o 5 , drugą pozostawimy
bez zmian a trzecią zmniejszymy o 3 to otrzymamy ciąg geometryczny.Jeśli w nowym ciągu
pierwszą liczbę zwiększymy o 1, drugą potroimy i liczbę potrojoną zwiekszymy o 2,a trzecią
zwiększymy o 17 to otrzymamy znów ciąg arytmetyczny . Wyznacz te liczby
a1,a1+r,a1+2r
czy to są dobre warunki
{(a1+r)2=(a1+5)(a1+2r−3)
{2(3a1+3r+2)=(a1+1)+(a1+2r+17)
10 mar 12:23
Jerzy:
x ,y, z
2y = x + z
(x+5),y,(z−3)
y2 = (x+5)(z−3)
(x+6),(3y +2),(z+14)
(3y+2)2 = (x+6)(z+14)
10 mar 12:29
Gałgan: nie powinno być
2(3y+2)=x+1+z+17
10 mar 12:33
Jerzy:
Oczywiście, bo to ciąg arytmetyczny.
10 mar 12:36