dzialania na pierwiastkach
BOR: (
√2+1)(
√2+1)=5
√2
(
√2−1)(
√2−1)=2−
√2−
√2−2= −2
√2 ale pierwiastek nie może być ujemny więc wynik to
2
√2
10 mar 12:22
ehh_cojapacze:
Po pierwsze
(√2+1)2 = 2 + 2√2 + 1 = 3 + 2√5 a nie 5√2
po drugie
(√2−1)2 = 2 − 2√2 + 1 = 3 − 2√2 a nie −2√2
po trzecie
a czy √2 jest ujemny?
10 mar 12:28
BOR: no ja wlasnie sobie dodalem 3+2√2
trochę źle policzyłem w tym drugim przykładzie
pierwiastki nie mogą być ujemne.
10 mar 12:34
BOR: nie pomyliłeś się? w pierwszym wyjdzie 3+2√2 a nie 3+2√5
10 mar 12:41
Jerzy:
W pierwszym: 3 + 2√2
10 mar 12:56
BOR: Gdyby było 3√2+2√2=5√2 tak? ale jeśli mamy 3+2√2 to tego nie możemy już w żaden sposób
dodawać?
10 mar 13:02
Jerzy:
Dokładnie.
10 mar 13:06
BOR: czyli w pierwszym 2√2+3 a w drugim 3−2√2? a co z ujemnymi pierwiastkami?
10 mar 13:29
Jerzy:
W jakim sensie ujemnymi ?
10 mar 13:30
BOR: −√2 może być taki wynik w jakimś działaniu? a np. −2√2? bo −a2 nie może być ujemna.
3+2√2+3−2√2=c2 pomożecie mi z tym?
10 mar 13:34
Jerzy:
−a2 to liczba zawsze niedodatnia
(−a)2 to liczba zawsze nieujemna
10 mar 13:36
Jerzy:
6 = c2 ⇔ c = √6 lub c = −√6
10 mar 13:36
BOR: jaka jest różnica z tym nawiasem, a bez
![](emots/2/pytajnik.gif)
2
√2+
√6=?
10 mar 14:09
Jerzy:
Z jakim nawiasem ?
10 mar 14:19
BOR: −a2 o to mi chodziło
−22=?
(−2)2=?
10 mar 14:22
Jerzy:
−22 = −4
(−2)2 = 4
10 mar 14:24
BOR: dlaczego bez nawiasu wyjdzie liczba ujemna?
powiedz mi jeszcze czy mozna cos z tym zrobic, czy nie: 2√2+√6
10 mar 14:26
Jerzy:
−22 = −1*22 = −1*4 = −4
(−2)2 = (−2)*(−2) = 4
Nie można.
10 mar 14:28
Koczko: Ponieważ bez nawiasu podnosisz tylko cyfrę do potęgi, a z podnosisz i minus i liczbę
10 mar 14:30
BOR: Dzięki za pomoc
10 mar 14:31