ułóż równanie do zadania
Ida: Dwie pracownice urzędu pocztowego miały ostemplowac pewną partię listów. Stemplowanie listów
pierwsza urzędniczka rozpoczęła o godzinie 8, a druga o godzinie 9. O godzinie 11 panie
stwierdziły,że pozostało im jeszcze do ostemplowania 45% listów. Po ukończeniu pracy okazało
się że każda z urzędniczek ostemplowała tyle samo listów. Oblicz, w ciągu ilu godzin każda z
pań ostemplowałaby sama wszystkie listy.
10 mar 10:17
Pytający:
x − efektywność pierwszej pracownicy
y − efektywność drugiej pracownicy
t − czas pracy drugiej pracownicy
t+1 − czas pracy pierwszej pracownicy
Wtedy masz układ równań:
| ⎧ | 3x+2y=1−0,45 | |
| ⎨ | (t+1)x+ty=1 |
|
| ⎩ | (t+1)x=ty | |
Z drugiego i trzeciego równania masz:
Z pierwszego:
Podstawiasz t, x do drugiego równania:
Po przekształceniu:
80y
2+78y−11=0
√Δ=98
| | 1 | |
Wartości te oznaczają, że pierwsza pracownica przez godzinę pracy ostempluje |
| |
| | 10 | |
| | 1 | |
wszystkich listów, analogicznie druga |
| . |
| | 8 | |
Zatem:
| | 1 | |
− pierwsza ostemplowałaby sama wszystkie listy w ( |
| )−1=10 h. |
| | 10 | |
| | 1 | |
− druga ostemplowałaby sama wszystkie listy w ( |
| )−1=8 h. |
| | 8 | |
10 mar 14:55