Esktrema lokalne funkcji - pochodna
Michał:
![rysunek](rys/130309.png)
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f w danym przedziale:
f(x) = −1/3x
3 − 1/2x
2 + 2x + 4
f'(x) = −x
2 − x + 2
x
1 = 1
X
2 = −2
f'(x) = −(x−1)(x+2) = 0
Maksimum jest w punkcie x
0 = 1, f(1) = 5
16
Nie mogę natomiast wyliczyć minimum, powinno być −2, ale wychodzą błędne wyniki.
10 mar 09:10
Jerzy:
Naszkicuj wykres pochodnej.
10 mar 09:12
Jerzy:
I jaki masz podany przedział ?
10 mar 09:14
Michał: <−3; 3>
10 mar 09:24
Jerzy:
To teraz policz:
f(1)
f(−2)
f(−3)
f(3)
i wybierz skrajne wartości.
10 mar 09:28
Michał: Liczyłem i f(3) = −7/2
f(−3) = −9/2
f(1) = 516
f(−2) = 2/3
Maksimum w punkcie x0 = 1 się zgadza. Minimum dla każdego z tych wyników nie zgadza się z
odpowiedzią, bo powinno być minimum równe −313
10 mar 09:30
Jerzy:
![rysunek](rys/130310.png)
Musisz popełniać bład w obliczeniach.
10 mar 09:38
Jerzy:
Oczywiście fmax = f(1)
10 mar 09:39
10 mar 09:52
Michał: Czyli to jest raczej błąd w książce? Bo z trzy razy podchodziłem do tego zadania i ciągle nie
chciało mi wyjść to −313.
10 mar 10:00
Jerzy:
Masz dobry wynik , pomyłka w odpowiedzi.
10 mar 10:06