Cześć pomożecie ??
Karol: Rozwiąż równanie:
√3sinx + cosx = −
√3
doszłem do postaci : sinx ( x + π/6) = −
√3/2
pomóżcie rozwiązać do końca
+ mam drugie zadanko:
wyznacz zbiór wartości : f(x)= cox − sinx
Poprosiłbym bardzo z wytłumaczeniem
10 mar 01:20
Metis: Jeżeli dobrze masz do tego momentu , to:
...
| | π | | π | | π | | π | |
x+ |
| =− |
| +2kπ v x+ |
| =π−(− |
| )+2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
10 mar 01:32
Jerzy:
2)
f(x) = cosx − sinx = √2sin(π/4 −x)
10 mar 08:25
Antonni: Jerzy co do drugiego zadania to jesli bym sobie chcial wyprowadzic ten wzor to
za sinx= cos(90−x)
| | x+90−x | | x−(90−x) | |
cosx−cos(90−x)= −2sin |
| *sin |
| = |
| | 2 | | 2 | |
−2sin45
o*sin(2x−90
o}{2}=−2sin45
o*sin(x−45
o)
| | √2 | |
=−2* |
| *(−sin(45o−x)= √2sin(45−x) |
| | 2 | |
10 mar 10:15