Równanie różnoczkowe cząstkowe 2 rzędu
Burzum: Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Sprowadź równanie różniczkowe cząstkowe II−go rzędu do postaci kanonicznej:
| | d2u | | d2u | | d2u | | du | |
y2 |
| + 2xy |
| + 2x2 |
| + y |
| = 0 ,gdzie x,y=0 |
| | dx2 | | dxdy | | dy2 | | dy | |
Badam typ równania, otrzymuję δ(x,y) = −4y
2x
2
więc równanie jest eliptyczne
następnie układam równanie charakterystyk:
| | dy | | dy | |
y2 ( |
| )2 − 2xy |
| +2x2 = 0 |
| | dx | | dx | |
i co dalej? rozumiem że to równanie rozwiązuję jak normalne równanie kwadratowe?
Jeśli tak to Δ= −4x
2y
2
Nie wiem co dalej. Proszę o pomoc.
10 mar 00:19
Burzum: rozwiązanie tego równania to y+/−x2=C
Jak rozwiąc to dalej?
10 mar 00:31
grzest:
Mamy dwa rozwiązania równania charakterystyk:
| dy | | x | |
| 1,2= |
| (1+/−i), gdzie i=√−1. |
| dx | | x | |
Rozwiązanie równania charakterystyk:
y
2−x
2(1+/−i)=C.
Jako nowe zmienne należy przyjąć części rzeczywiste i urojone rozwiązań równania
charakterystyk:
ξ=y
2−x
2, η=x
2.
Po obliczeniu pochodnych i wstawieniu do równania wyjściowego, powinno wyjść równanie
10 mar 14:43
grzest:
W drugiej linijce powinno być:
| dy | | x | |
| 1,2= |
| (1+/−i), gdzie i=√−1. |
| dx | | y | |
10 mar 14:49