trójkąt
amika: W trójkącie ABC wysokości AE i CD przecinają się w punkcie M oraz |AM|=|BC|
Wykaż ,że kąt BAC ma miarę 45o
10 mar 00:06
Eta:
![rysunek](rys/130307.png)
Trójkąty ADM i BCM są przystające z cechy (kbk)
to |AD|=|CD|
zatem ΔADC jest prostokątny i równoramienny
więc |∡BAC|=45
o
c.n.w.
10 mar 00:23
Janek191:
![rysunek](rys/130308.png)
I A M I = I B C I
Δ ADM jest przystający do Δ CDB
więc
I C D I = I AD I, czyli Δ ADC jest równoramienny ⇒ I ∡ A I = I ∡ C I = 45
o
I ∡ BAC I = 45
o
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10 mar 00:31