Wykaz ze, planimetria
StrasznyNieogar: Witam,
Długośći bokow trojkata prostokatnego tworza rosnący ciąg arytmetyczny. Wykaż, że jego różnicą
jest długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
a= x − r
b=x
c=x + r
(x−r)2 + x2 = (x + r)2 pitagoras
x2 − 4x = 0
x (x − 4r) = 0
x = 4r
Co dalej, jakiś pomysł?
9 mar 23:24
Eta:
x=4r
to: a=3r , b=4r , c=5r
| a+b−c | | 3r+4r−5r | |
Rw= |
| = |
| = r |
| 2 | | 2 | |
9 mar 23:38
StrasznyNieogar: O fajny wzorek, orientujesz się czy on jest w tablicach maturalnych?
9 mar 23:40
Eta:
Jest
9 mar 23:40
Eta:
![rysunek](rys/130306.png)
Można go wyprowadzić tak:
| a+b−c | |
c=a−r+b−r⇒ 2r=a+b−c ⇒ r= |
| |
| 2 | |
9 mar 23:47
StrasznyNieogar: O, właśnie szukałem jak do niego dojść, bo ciekawie wygląda, tak prosto
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dzięki
Musze wydrukować tablice maturalne i się oswajać z tym co tam jest robiąc zadania. To 50 dni
tylko przecież
![](emots/2/jezyk1.gif)
+ Zacząć zapamiętywać przydatnych wzorów, których w tablicach nie ma
9 mar 23:52