Uklad rownan
Antonni: Dla jakich wartosci α z przedzialu <0,2π> rozwiazaniem ukladu rownam
{sinα−1)x +y= 1
{ −2sinαx+(2sinα+1)y= sinα
jest para liczb nieujemnych
Wyznacznik W= (sinα−1)(2sinα+1)+2sinα= 2sin
2α+sinα−1
Wyznacznik W
x= 2sinα+1−sinα= sinα+1
Wyznacznik W
y= (sinα−1)*sinα+2sinα= sin
2α+sinα= sinα(sinα+1)
W= 2sin
2α+sinα−1
sinα=t i t∊<−1,1>
2t
2+t−1=0
t
1= −1 t
2= 0,5
| | 2sinα | |
W odpowiedzi mam ze y= |
| |
| | 2sinα−1 | |
| | 3 | |
dla α∊<0,2π>−{π/6. (5/6)π, |
| π} |
| | 2 | |
| 1 | | 5 | | 3 | |
| π |
| π i |
| π odrzucam bo mianownik wtedy =0 |
| 6 | | 6 | | 2 | |
Jeszcze w odpowiedzi mam
lub
{x∊R
Dlaczego tak ?
9 mar 22:14
Adamm: | | Wy | | sinα | |
y= |
| = |
| według tego co napisałeś |
| | W | | 2sinα−1 | |
9 mar 22:17
Antonni: | | sinα | |
Wyszlo mi ze y= |
| |
| | 2sinα−1 | |
9 mar 22:17
Adamm: trochę dziwne że w odpowiedzi podają x∊ℛ oraz y=2x+1 dla kąta podanego
rozwiązania mają być nieujemne
9 mar 22:20
Antonni: W
y liczylem tak
(sinα−1) 1
−2sinα sinα
to (sinα−1)*sinα+2sinα= sin
2α+sinα= sinα(sinα+1)
| | 3 | |
TEraz tego nie rozumiem dlaczego osobno dla α= |
| π i skad te wyniki |
| | 2 | |
9 mar 22:21
Adamm: właściwie to nie jest dziwne, wtedy są też ujemne rozwiązania
chodzi o to że dla W=0 istnieje nieskończenie wiele rozwiązań o ile
Wx=0 oraz Wy=0
9 mar 22:22
Antonni: to dla mnie trudne .
czy wobec tego mozesz pokazac dlaczego x∊R i y=2x+1 wtedy ?
9 mar 22:26
Adamm: sinα=−1, mamy
−2x+y=1
2x−y=−1
to są 2 te same równania
zatem każde x, y spełniające y=2x+1 są rozwiązaniami
9 mar 22:29
Antonni: dzieki musze to przemyslec .
9 mar 22:35
Mila:
W=(sinα−1)*(2sinα+1)+2sinα=2sin
2α+sinα−1=(sinα+1)*(2sinα−1)
| | π | | 5π | | 3π | |
W≠0 ⇔α∊<0,2π>\{ |
| , |
| , |
| } |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
W
x=sinα+1
| | sinα+1 | |
(*) x= |
| ⇔ |
| | (sinα+1)*(2sinα−1) | |
==========
W
y=sinα*(sinα+1)
| | sinα*(sinα+1) | |
(**)y= |
| |
| | (sinα+1)*(2sinα−1) | |
===============
[Z[Dyskusja

]
| | π | | 5π | |
1) α= |
| lub α= |
| układ sprzeczny −mianownik równy 0 , licznik różny od zera |
| | 6 | | 6 | |
| | 3π | |
2) α= |
| masz sytuację : licznik i mianownik równy zero (* i **) − układ nieoznaczony |
| | 2 | |
b)
x≥0 i y≥0 trzeba rozwiązać nierówności :
| | π | | 5π | | 3π | |
2sinα−1>0 i sinα≥0 uwzględniasz warunki: α∊<0,2π>\{ |
| , |
| , |
| } |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
9 mar 23:56
Antonni: Dziekuje Mila .
10 mar 09:33