√1+x2 | ||
Witam. Jak obliczyć całkę ∫ | dx ? | |
2+x |
√1+x2 | ||
∫ | dx | |
2+x |
t2−1 | ||
x= | ||
2t |
t2+4t−1 | ||
2+x= | ||
2t |
2t2−t2+1 | t2+1 | |||
√1+x2=t−x= | = | |||
2t | 2t |
2t*2t−2(t2−1) | ||
dx= | dt | |
4t2 |
t2+1 | ||
dx= | dt | |
2t2 |
2t | t2+1 | t2+1 | ||
∫ | dt | |||
t2+4t−1 | 2t | 2t2 |
1 | t4+2t2+1 | ||
∫ | dt | ||
2 | t2(t2+4t−1) |
1 | (t4+4t3−t2)−(4t3−3t2−1) | ||
∫ | dt | ||
2 | t2(t2+4t−1) |
1 | 1 | 4t3−3t2−1 | |||
∫dt− | ∫ | dt | |||
2 | 2 | t2(t2+4t−1) |
4t3−3t2−1 | A | B | C | D | ||||||
∫ | dt=∫ | dt+∫ | dt+∫ | dt+∫ | dt | |||||
t2(t2+4t−1) | t | t2 | t+2−√5 | t+2+√5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |