Rozwiązania
Sandru: Ile rozwiązań w liczbach całkowitych spełniających nierówności |x|<2017 i |y|<2017 ma równanie
(x−y)2=x+y?
9 mar 21:21
Sandru: Ma ktoś pomysł
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
9 mar 22:34
Pytający: Masz odpowiedź? 127?
9 mar 22:52
Adamm: stworzyłem prosty program, wynik 127
9 mar 22:57
q: w wolframie pokazuje 127
9 mar 23:00
Pytający:
x
2−2xy+y
2−x−y=0
x
2+(−(2y+1))x+y
2−y=0
Δ=4y
2+4y+1−4y
2+4y=8y+1
| 2y+1 ± √8y+1 | | 1±√8y+1 | |
x= |
| =y+ |
| |
| 2 | | 2 | |
Aby x był całkowity 1±
√8y+1 musi być parzyste ⇒
√8y+1 musi być nieparzyste, a więc postaci:
2k+1=
√8y+1, gdzie k całkowite
| k(k+1) | |
4k2+4k+1=8y+1 ⇒ y= |
| |
| 2 | |
To jest parabola, miejsca zerowe to k=0 i k=−1. Interesują nas unikatowe igreki, więc zajmijmy
się tylko tymi od 0 w górę.
Mamy:
Zatem mamy 64 (0..63) różne wartości k, dla których otrzymamy różne igreki. Dla każdego igreka
mamy 2 różne pary x, y.
| 1±√8y+1 | | 1±(k+1/2) | |
x=y+ |
| =y+ |
| |
| 2 | | 2 | |
x=y+k+1 ∨ x=y−k
Z tego względu dla k=63 odpada rozwiązanie x=y+k+1=63*32+63+1=2080 (wypadałoby zapisać
nierówność z iksem).
Łącznie zatem 64*2−1=127 rozwiązań całkowitych.
9 mar 23:12
Pytający: Mała pomyłka (nie wpływająca na dalszy ciąg):
| 1±√8y+1 | | 1 | | 1 | |
x=y+ |
| =y+ |
| ±(k+ |
| ) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
9 mar 23:18