funkcja liniowa
mrumru: Funkcja liniowa, która dla każdego x spełnia warunki:
f(2x) = 2f(x) +1
f(x+5) = f(x) + 10
to:
a) f(x) = 2
b) f(x) = 2x−1
c) f(x) = 2x+1
d) (x) = 2x
9 mar 21:03
Adamm: podstaw i sprawdź, co to za problem
9 mar 21:15
Janek191:
f(x) =a x + b
Mamy
f(2 x) = 2a x + b
2 f(x) + 1 = 2 (a x + b) + 1 =2a x +2 b + 1
więc
2a x + b =2a x + 2b + 1
− b = 1
b = − 1
oraz
f(x + 5) = a*( x + 5) + b = a x + 5 a − 1
f(x) + 10 = a x + b + 10 = a x + 9
więc
a x + 5 a − 1 = a x + 9
5 a = 10
a = 2
Odp. f(x) = 2 x − 1
==================
B.
9 mar 21:17
Adamm: tak poza tym, to jedyny taki wielomian spełniający te równania
9 mar 21:20
Mila:
I sposób
sprawdzasz po kolei
II sposób − ustalasz wzór funkcji liniowej
f(x)=a*x+b
1) f(2x)=2a*x+b=2*[ax+b]+1⇔2a*x+b=2a*x+2b+1⇔
2b+1=b
b=−1
f(x)=a*x−1
2)
f(x+5)=a*(x+5)−1=ax−1+10⇔
ax+5a−1=ax−1+10
5a=10
a=2
f(x)=2x−1
9 mar 21:24
mrumru: Szukałam i mi nie wychodziło, ale już widzę, gdzie popełniałam błąd. Dzięki wielkie.
9 mar 21:24