Okręgi opisane
Polka: Czy środek okręgu opisanego na trojkącie pstrokatym leży na przecięciu się jego wysokości czyli
wewnątrz trojkata?
A w rozwartokatnym trojkącie środek ten jest poza trójkątem?
9 mar 20:57
Alky: W trójkącie prostokątnym leży na środku przeciwprostokątnej, natomiast w rozwartokątnym poza
trójkątem.
9 mar 21:00
Polka: Tak, to jasne dla mnie, a w ostrokatnym? To ten pierwszy co opisywałam, ale literówka się
wkradła
9 mar 21:01
Alky: Tak w ostrokątnym w środku.
Możesz to sprawdzić. Środek okręgu opisanego na każdym trójkącie leży na przecięciu jego
symetralnych.
9 mar 21:02
Polka: Dziękuje bardzo
a czy w tym ostrokatnym środek znajduje się również na przecięciu się
wysokości tego trojkata? Znalazłam taka informacje i chce to zweryfikować..
9 mar 21:05
Polka: Na rysunku niby jest to prawda, ale może tak wychodzi bo tak chce
9 mar 21:06
Alky: Sorki, nie zwróciłem uwagi, że o to pytasz. Tak to wygląda w trójkącie równbocznym, bo tam
wysokości są też symetralnymi. W normalnym trójkącie tak nie jest, wiec.. nie .
9 mar 21:07
Polka: Wiec rysując ostrosłup mam kierować się symetralnymi boków jeśli podstawa jest trojkat
ostrokatny?
9 mar 21:09
Alky:
To są Twoje wysokości w trójkącie rozwartokątnym. Przetną się gdzieś tam na dole podczas, gdy
środek okręgu opisanego na tym trójkącie jest =/− tam gdzie czerwona kropka
9 mar 21:11
Alky: Tak
9 mar 21:12
Alky: Tam na rysunku miałem na myśli oczywiście przedłużenia wysokości, a nie same wysokości
9 mar 21:15
Polka: Rozumiem. A mając w podstawie trojkat równoramienny o bokach 6,6 i 8 to ze spodkiem wysokości
dalej zostaje mi tylko strzelać ze jest gdzieś w środku trojkata czy jakieś więcej zależności
się pojawia?
9 mar 21:23
Alky: Dalej musisz +/− strzelać. W trójkącie równoramiennym taki spodek wysokości zawsze będzie na
wysokości tego trójkąta (padającej na podstawę), a potem w zależności od tego jakie są
długości ramion określasz położenie góra dół. Jak nie widzisz to zawsze możesz sobie
zakreślając sobie delikatnie ołówkiem symetralne na rysunku.
9 mar 21:31
Polka: Dziękuje, nie mam już więcej pytań
9 mar 21:42