cześć,ktoś z was ogarnia dobrze zbiory i mógłby mi pomóc?
KRYSTAN: Zdarzenia A, B są zdarzeniami zawartymi w 𝛺 takimi, że 𝑃(𝐴′) = 0,2,𝑃(𝐵′) = 0,4 oraz 𝑃(𝐴′
∩ 𝐵′) = 0,15. Wyznacz wartość 𝑃(𝐴 ∪ 𝐵).
Zdarzenia A, B są zdarzeniami zawartymi w 𝛺 takimi, że 𝑃(𝐴 ∩ 𝐵′) = 0,1 𝑜𝑟𝑎𝑧 𝑃(𝐴′ ∩
𝐵) = 0,2. Wykaż, że 𝑃(𝐴 ∩ 𝐵) ≤ 0,7.
Zdarzenia A, B są zdarzeniami zawartymi w 𝛺 takimi, że 𝑃(𝐴) = 1/2
,𝑃(𝐵′) = 3 /4 oraz 𝑃(𝐴 ∪
𝐵) = 5 /8 . Oblicz Wyznacz wartość 𝑃(𝐴 ∩ 𝐵). Czy zdarzenia A i B są niezależne?
9 mar 20:55
9 mar 21:20
Pytający:
1. Najprościej: 𝑃(𝐴′ ∩ 𝐵′) =P((A∪B)')=0,15 ⇒ P(A∪B)=1−0,15=0,85.
Dookoła:
P(A'∪B')=0,2+0,4−0,15=0,45 ⇒ P(A∩B)=0,55
P(A)=0,8
P(B)=0,6
P(A∪B)=0,8+0,6−0,55=0,85
9 mar 21:35
Pytający:
2.
P(A∪B)≤1
0≤1−P(A∪B)
P(A∩B)≤1−(P(A∪B)−P(A∩B))
P(A∩B)≤1−(P(A)+P(B)−2P(A∩B))
P(A∩B)≤1−(P(A∩B')+P(A'∩B))
P(A∩B)≤1−(0,1+0,2)
P(A∩B)≤0,7
9 mar 21:47
Pytający:
3.
P(B)=1/4
𝑃(𝐴 ∪ 𝐵)=P(A)+P(B)−𝑃(𝐴 ∩ 𝐵)
𝑃(𝐴 ∩ 𝐵)=P(A)+P(B)−𝑃(𝐴 ∪ 𝐵)=1/2+1/4−5/8=1/8
P(A)*P(B)=1/2*1/4=1/8=𝑃(𝐴 ∩ 𝐵) ⇒ A i B są niezależne
9 mar 21:51