Dowód z liczbami pierwszymi
Pomocy: Udowodnij, że jeśli najmniejsza liczba pierwsza p dzieląca liczbę całkowitą dodatnią n
przekracza 3√n to wówczas n/p=1 lub n/p jest liczbą pierwszą.
9 mar 20:53
Adamm: p3>n
załóżmy że hmp|n gdzie h oraz m oraz p są pierwsze
wtedy n>hmp≥p3>n
sprzeczność
z otrzymanej sprzeczności wynika że n nie może być podzielny przez więcej niż 2
liczby pierwsze (możliwe że takie same)
zatem albo n=p albo n=p*k gdzie k jest inną liczbą pierwszą
9 mar 21:08
wmboczek: n jest liczbą pierwszą − trywialne
n=p*q q≥p q jest pierwszą trywialne
n=p*r*t p≤r≤t
p*r*t>n z założenia, zatem niemożliwe
9 mar 21:11