matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Maclaurin
cichy767:
Korzystając z rozwinięć Maclaurina funkcji elementarnych obliczyć pochodne: f
(50)
(0) ,f(x)=x
2
cosx
9 mar 19:55
Pytający:
Rozwiązanie:
https://latex.codecogs.com/gif.latex?%5Cdpi%7B150%7D%20%5Cbg_white%20f%28x%29%3D%5Csum_%7Bn%3D0%7D%5E%7B%5Cinfty%7D%5Cfrac%7Bf%5E%7B%28n%29%7D%280%29%7D%7Bn%21%7Dx%5E%7Bn%7D%20%5C%5C%20cosx%3D%5Csum_%7Bn%3D0%7D%5E%7B%5Cinfty%7D%5Cfrac%7B%28-1%29%5En%7D%7B%282n%29%21%7Dx%5E%7B2n%7D%5C%5C%20f%28x%29%3Dx%5E2cosx%3Dx%5E2%5Csum_%7Bn%3D0%7D%5E%7B%5Cinfty%7D%5Cfrac%7B%28-1%29%5En%7D%7B%282n%29%21%7Dx%5E%7B2n%7D%3D%5Csum_%7Bn%3D0%7D%5E%7B%5Cinfty%7D%5Cfrac%7B%28-1%29%5En%7D%7B%282n%29%21%7Dx%5E%7B2n+2%7D%5C%5C%2050%3D2n+2%20%5CRightarrow%20n%3D24%20%5C%5C%20%5Cfrac%7Bf%5E%7B%2850%29%7D%280%29%7D%7B50%21%7Dx%5E%7B50%7D%3D%5Cfrac%7B%28-1%29%5E%7B24%7D%7D%7B%282*24%29%21%7Dx%5E%7B%282*24+2%29%7D%20%5CRightarrow%20f%5E%7B%2850%29%7D%280%29%3D%5Cfrac%7B50%21%28-1%29%5E%7B24%7D%7D%7B48%21%7D%3D49*50%3D2450
Sprawdzenie:
http://www.wolframalpha.com/input/?x=0&y=0&i=50-th+derivative+of+x%5E2cosx+where+x%3D0
9 mar 21:14
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick