Ciągi Zakres Rozszerzony
King: Trzy liczby (a, 81, b) tworzą ciąg geometryczny, w którym a<b. Wyznacz a i b, jeżeli wiadomo,
że S3 = 351. Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów tego ciągu.
9 mar 19:50
Eta:
W czym masz problem?
Z def. ciągu geom.
| | 81 | |
a= |
| i b= 81*q i a<b to q>1 |
| | q | |
| | 81 | |
S3=351 ⇒ a+81+b=351 ⇒ |
| +81+81*q=351 ⇒ .... 3q2−10q+3=0 |
| | q | |
rozwiąż to równanie i przyjmij q >1
Odp: dla q= 3 a=27 , b= 243
| | q7−1 | |
S7= a1* |
| = ........................ dokończ i po ptokach  |
| | q−1 | |
9 mar 20:20