pierwiastki
zyx: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Liczba |
| + |
| + ... + |
| jest: |
| | 1+√2 | | √2+√3 | | √9999+√10000 | |
a) niewymierna
b) wymierna
c) podzielna przez 11
d) większa od 90
9 mar 19:48
albalajba: Usuń niewymierność z tych liczb i zobacz co się dzieje. ( to będzie √10000 −1 czyli 100−1 =
99)
Czyli wg mnie podzielna przez 11 większa od 90 i wymierna.
9 mar 19:53
Eta:
| 1 | | 1 | |
| = √2−1 , |
| = √3−√2 .......... i √10000=100 |
| 1+√2 | | √2+√3 | |
L=
√2−1+
√3−
√2+
√4−
√3+
√5−
√4+....... +
√9999−
√9998+
√10000−
√9999=
= 1−
√1000=...........
9 mar 19:55