kąt ABC
Karol: Na płaszczyźnie dane są punkty A= (1,0), B= (0,0) C=(−√10, √10). Kąt ABC ma miarę?
9 mar 19:21
Tadeusz:
![rysunek](rys/130298.png)
135
o
9 mar 19:27
Karol: a jakieś obliczenia?
9 mar 19:31
Eta:
a
BC−− współczynnik kierunkowy prostej BC
| √10 | |
tg(∡ABC)=aBC= |
| = −1 ⇒ |∡ABC|=180o−45o=135o |
| −√10 | |
9 mar 19:35
tss:
![rysunek](rys/130299.png)
a=|BC|=
√(−√10−0)2+(√10−0)2
b=|AC|=
√(−√10−1)2+(√10−0)2
c=|AB|=
√(1−0)2+(0−0)2
a
2+b
−2abcos(β)=c
2
⇒cos(β)=...⇒β=acos(β)
lub prościej |x
c|=|y
c|⇒β=90
o+45
o=135
o
9 mar 19:35
tss: *
⇒cos(β)=...⇒β=acos(cos(β))
9 mar 19:39
Mila:
C jest położony na drugim ramieniu kąta ABC.
α=180
o−45
o=135
o.
9 mar 22:25