szeregi Maclaurina
Johny: Znaleźć szeregi Maclaurina podanych funkcji i określić przedziały ich zbieżności:
Proszę o wytłumaczenie metody postępowania z takimi zadaniami bo nigdzie nie mogę znaleźć tego
porządnie wytłumaczonego
9 mar 19:14
piotr: | 5 | | 5 2n xn | | 1 | | 1 | |
| = ∑n=0∞ |
| , − |
| ≤ x ≤ |
| |
| 1−2x | | n! | | 2 | | 2 | |
9 mar 19:20
Johny: możesz wytłumaczyć jak to przekształciłeś na szereg? i czym jest x że tą nierówność zapisałeś
9 mar 19:22
piotr: poprawka:
| 5 | | 1 | | 1 | |
| = ∑n=0∞ 5*2nxn, − |
| ≤ x ≤ |
| |
| 1−2x | | 2 | | 2 | |
9 mar 19:23
tss: u=2x
| | 1 | |
y=5* |
| =5*∑un=5*∑(2x)n |
| | 1−u | |
9 mar 19:24
tss: |u|<1
9 mar 19:24
Jack: | | 1 | |
Korzystając z pochodnych funkcji |
| . |
| | 2x | |
9 mar 19:25
piotr: Szereg geometryczny:
| a1 | |
| = ∑n=0∞ a1*qn, |q|<1 |
| 1−q | |
a
1 = 5
q = 2x
| | 1 | | 1 | |
w poprzednich postach powinny być nierówności nieostre − |
| <x< |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 mar 19:29
Johny: ok w sumie to nie zauważyłem nawet że geometryczny tu jest ale jak poradzić sobie z zadaniem
gdzie nie ma geometryczngo?
9 mar 19:46