funkcja homograficzna
nn: Wykres funkcji f przesunięto o wektor u. Podaj wzór otrzymanej hiperboli oraz współrzędne
punktów, w których przecina ona osie układu współrzędnych.
| | 2 | |
f(x)= |
| , wektor=[2,−1] |
| | x−3 | |
9 mar 18:30
nn: up
9 mar 18:41
Antonni: inaczej
teraz wstaw za y=0 i wylicz x
i za x=0 i wylicz y
9 mar 18:44
Tadeusz:
9 mar 18:47
nn: | | −x+7 | |
zrobiłem tak samo jak wy ale w odp jest y= |
| ⇒ jak to zostało obliczone? |
| | x−5 | |
9 mar 18:49
Antonni: | | 2 | | x−5 | |
y= |
| − |
| = dokoncz |
| | x−5 | | x−5 | |
9 mar 18:51
Tadeusz:
nie potrafisz sprowadzić do wspólnego mianownika?
9 mar 18:51
nn: wszystko jasne, dzieki za pomoc
9 mar 18:53