zmienne
funkcje:
Wzory funkcji zwykle piszemy tak:
y=2x albo f(x)=2x. W przypadku litery y nie piszemy (x), czyli y(x).
Czy
1) y=2x i y(x)=2x oznacza to samo?
2) mozna napisac f=2x ?
9 mar 17:36
Jack:
1) y=2x i y(x)=2x oznacza to samo.
2) nie spotkalem sie z takim zapisem wiec nie jestem pewien.
9 mar 17:56
Omikron: 2) Moim zdaniem poprawne, ale tylko jeżeli oznaczysz oś rzędnych jako f. Lepiej trzymaj się
tradycyjnych oznaczeń.
9 mar 18:06
Pytający:
Wg mnie, na logikę:
W zapisie f(x)=y:
f: X→Y −funkcja przyporządkowująca każdemu elementowi zbioru X dokładnie jeden element zbioru Y
x∊X − argument funkcji
y∊Y − wartość funkcji f dla argumentu x
1) Nie.
y=2x − w tym zapisie y nie jest funkcją
y(x)=2x − w tym zapisie y jest funkcją
2) Można, ale:
f=2x − w tym zapisie f nie jest funkcją
Czyli można napisać (bo zapis to tylko kwestia umowna):
y(x)=f
i wtedy y jest funkcją, a f jej wartością dla x. Jednak nie jest to zbyt oczywiste i
przejrzyste ze względu na ogólnie przyjęte nazewnictwo.
Acz jak wspomniałem, to takie moje podejście "na logikę".
Matematykiem nie jestem, więc
niech ktoś bardziej wyedukowany potwierdzi/zaprzeczy moją wersję.
Swoją drogą racja − zapisy y=2x i y(x)=2x w równaniach różniczkowych oznaczają to samo (o ile
dobrze pamiętam), ale czy w każdej dziedzinie matematyki to oznacza to samo? Czy może jednak
jest trochę sensu w tym moim logicznym podejściu do kwestii zapisu?
9 mar 18:19
Antonni: Jesli kazdej wartosci x nalezacej do pewnego zbioru liczb E podporzadkowano pewna wartosc y ,
mowimy ze w zbiorze E zostala okreslona funkcja zmiennej x
Zaleznosc y od x notujemy piszac
y=f(x) gdzie x ∊E
i nazywamy x zmienna niezalezna i y zmienna zalezna
Tak pisze prof. Franciszek Leja w swojej ksiazce Rachunek rozniczkowy i calkowy .
9 mar 18:34