Z obliczeniami plis
Sandra 99: W trójkącie prostokątnym ABC suma długości przyprostokątnych jest równa 14. Tanges jednego z
kątów
| 3 | |
ostrych jest równy |
| . Ile wynosi obwód trojkata. |
| 4 | |
Patryk rzucił cztery razy kostką do gry i otrzymał w trzech rzutach liczby oczek 6,4,2. Jaki
wynik otrzymał
w czwartym rzucie, jeżeli średnia arytmetyczna wszystkich rzutów jest równa 4,25?
9 mar 16:22
Pytający:
1.
a+b=14 ⇒ a=14−b
14−b | | 3 | |
| = |
| ⇒ b=... // oblicz |
b | | 4 | |
c=
√a2+b2
Obwód=a+b+c
9 mar 16:33
Pytający:
2.
6+4+2+x | |
| =4,25 ⇒ x=... // oblicz |
4 | |
9 mar 16:35
Sandra 99: Dziękuje
9 mar 16:36
Sandra 99: Pomożesz jeszcze?
9 mar 16:37
Sandra 99: Mediana uporządkowanego niemalejąco zestawu liczb 4,6,a,b,12,18 jest równa 9. Wówczas:
A. a=9 B. b=9 C. a+b=9 D. a+b=19
9 mar 16:39
9 mar 16:43
Sandra 99: W d. Zamiast 19 powinno być 18
9 mar 16:45
Pytający: Masz 6 wyrazów w swoim zestawie. Jest to parzysta liczba, czyli medianą jest średnia
arytmetyczna środkowych wyrazów (nr 3 i nr 4). Te wyrazy to a i b. Zatem:
9 mar 16:51
Sandra 99: W tym 2 cos mi nie wychodzi bo w liczniku jak dodam to jest 12x a mianowniku 4 jak to podziele
to wychodzi
12x=17 coś źle zrobiłam?
9 mar 16:54
Pytający: Tak, dodawanie to nie mnożenie.
![emotka](emots/1/mruga.gif)
12+x≠12x
9 mar 16:56
Sandra 99: To będzie 12+x=17 czyli x=5
9 mar 16:59
Sandra 99: Mam jeszcze sporo zadań pomożesz?
9 mar 17:03