kredki
Maciek: w trzech pojemnikach było razem 80 kredek.w pierwszym i drugim były razem 53 kredki,a w drugim
i trzecim 52 kredki.ile kredek było w każdym pojemniku?
9 mar 16:22
Pytający:
W pierwszym i drugim 53, więc w trzecim 80−53=27.
W drugim i trzecim 52, więc w pierwszym 80−52=28.
Łącznie 80, więc w drugim 80−28−27=25.
9 mar 16:47
Maciek : Dzięki
A coś takiego:
W trzech pudełkach było razem 95 klocków.W czerwonym i żółtym było razem 57 klocków.W żółtym i
niebieskim 59.Ile klocków było w każdym pudełku?
9 mar 17:11
Maciek:
9 mar 17:57
Pytający: Przecież to identyczne zadanie, tylko liczby inne.
![emotka](emots/1/mruga.gif)
W czerwonym i żółtym 57, więc w niebieskim 95−57=38.
W żółtym i niebieskim 59, więc w czerwonym 95−59=36.
Łącznie 95, więc w żółtym 95−38−36=21.
9 mar 18:22