zadanko
zadanie: Wyznacz równania stycznych do okręgu x2 + y2 −2y −7=0 przechodzących przez punkt A = (4,5)
Proszę o pomoc
9 mar 16:18
zadanie: help
9 mar 16:37
Jack: Znajdz srodek i promien okregu.
Styczna do okregu jest oddalona od srodka okregu o promien.
Skorzystaj ze wzoru na odleglosc prostej od punktu
9 mar 17:25
zadanie: S = (0,−1) r = 2√2
Ale jak z tego wyznaczyc te prosta?
9 mar 17:29
Jack: Prosta przechodzi przez punkt A zatem spelnia rownanie
y=ax+b
5 = 4a+b no a stad
b = 5−4a
Zatem.mamy prosta y= ax + 5−4a
Zapiszmy ja w postaci ogolnej
ax − y + 5 − 4a = 0
Ze wzoru na odleflosc punktu od prostej :
Nasz punkt S(0,−1) nasza odleglosc d=2√2
Prosta ax − y + 5 − 4a = 0
W czym problem?
9 mar 17:34
Jack: Natomiast samo rownanie zle przeksztalcone (albo zle odczytane).
x2 + (y−1)2 = 8
Zatem.S(0,1) r = √8 = 2√2
9 mar 17:43
Mila:
![rysunek](rys/130293.png)
A(4,5)
x
2 + y
2 −2y −7=0
x
2+(y−1)
2=8
S=(0,1), r=
√8
k: y−5=m*(x−4) styczna do okręgu⇔mx−y−4m+5=0
| |m*0−1−4m+5| | |
d(S,k)= |
| =√8 |
| √m2+1 | |
|−4m+4|=
√8*(m2+1) /
2
16m
2−32m+16=8*(m
2+1)
2m
2−4m+2=m
2+1
m
2−4m+1=0
Δ=12
m=2−
√3 lub m=2+
√3
styczne:
k
1: y=(2+
√3)*(x−4)+5
k
2: y=(2−
√3)*(x−4)+5
9 mar 17:59
Antonni: Sposob nr 3 .
Wyznaczamy punkty stycznosci
1. Liczymy dlugosc odcinka SA
2. Wyznaczamy wspolrzedne P srodka odcinka SA
| 1 | |
3.Piszemy rownanie pkregu o promieniu |
| SA i srodku o wspolrzednych P |
| 2 | |
4.Liczymy wsporzedne punktow przeciecia sie tych dwoch okregow
Dostalismy dwa punkty stycznosci.
Piszsemy rownania prostych stycznych .
9 mar 18:23
zadanie: Dzięki, a jakoś łatwo mozna odczytac kat miedzy nimi?
9 mar 18:26
9 mar 18:32
Adamm: kąt to 60o
9 mar 18:33
Antonni: Wiesz ze prosta SA jest dwusieczna tego kąta
Jesli sobie oznaczysz punty stycznosci przez np Q1 i Q2 to wiemy ze trojkat SQ1A jest
prostokatny
wiec wyliczysz sobie kąt SAQ1 Pomnozysz przez 2 i masz kąt miedzy stycznymi .
9 mar 18:39