,.,
Pełcio: Dzień dobry
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Każdą podpowiedź się ceni:
1. Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x)= x(x+1)(x+2)(x+3) oraz argumenty, dla których
funkcja ją osiąga.
2. Wyznacz liczbę pierwiastków rzeczywistych równania x*|x|= x+k w zależności od parametru k.
k= x*(|x|−1), ale jak wyznaczać tą liczbę w zależności od k?
3. Rozwiąż równanie z niewiadomą x, jeśli |a|≥2.
| a+1 | |
(1+x+x2)2= |
| (1+x2+x4) |
| a−1 | |
doszedłem do czegoś takiego:
| 1 | |
x(x2+x+1)= (1+x2+x4)* |
| |
| a−1 | |
i teraz:
| (x2+1)2−x2 | |
a−1= |
| |
| x(x2+x+1) | |
| (x2+x+1)(x2−x+1) | |
a−1= |
| |
| x(x2+x+1) | |
Skoro |a|≥2 ⇒ x∊ℚ\{0}, tutaj proszę o weryfikację, nie jestem pewny
4. Od trójkąta o danych długościach boków 7,8,9 odcięto trzy trójkąty narożne prostymi
równoległymi do boków tego trójkąta i stycznymi do koła wpisanego w ten trójkąt. Oblicz sumę
pól wpisanych w trójkąty narożne.
5. Wykaż, że jeżeli wielomian ax
3+bx
2+cx+d ma dwa pierwiastki będące liczbami przeciwnymi, to
ad=bc.
Tutaj proszę o sprawdzenie czy tak może być.
Teza: ad−bc=0
Zapisujemy nasz wielomian w postaci:
W(x)= a(x−p)(x+p)(x+q)
W(x)= ax
3+azx
2−ap
2x−azp
2
i teraz: a*(−azp
2)− az*(−ap
2)= −a
2p
2z+a
2p
2z=0 c.n.d.
6. Wyznacz a i b tak, aby były one równocześnie pierwiastkami dwukrotnymi wielomianu:
W(x)= x
4+2ax
3+3(b+1)x
2−4x+4
Też proszę o sprawdzenie.
Zapisujemy nasz wielomian w postaci:
W(x)= (x−p)
2(x−q)
2
W(x)= (x
2−2xp+p
2)(x
2−2xq+q
2)= x
4−(2q+2p)x
3+(q
2+4pq+p
2)x
2−(2pq
2+2p
2q)x+p
2q
2
więc:
2a= −2q−2p i 3b+3= q
2+4pq+p
2 i −2pq
2−2p
2q=−4 i p
2q
2= 4
| q2+4pq+p2 | |
a= −q−p b= |
| −1 pq(q+p)=2 pq=2 lub pq=−2 |
| 3 | |
z ostatniego warunku mamy
1) pq=2, wtedy
p+q= 1
a= −1
2) pq=−2, wtedy
p+q=−1
a= 1
9 mar 16:08
Adamm:
![rysunek](rys/130291.png)
4. popraw treść (pola wpisane?)
2. bardzo łatwo graficznie
dla x∊(−
∞;−1/4)∪(1/4;
∞) jedno rozwiązanie
dla x∊{−1/4;1/4} dwa rozwiązania
dla x∊(−1/4;1/4) trzy rozwiązania
9 mar 16:13
Pełcio: 4. tam ma być oczywiście suma pól kół wpisanych w te narożne trójkąty
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
2. rzeczywiście, źle to rysowałem
9 mar 16:16
Adamm: 1. t=x+1,5
f(t)=(t−1,5)(t−0,5)(t+0,5)(t+1,5)=(t2−2,25)(t2−0,25)=t4−2,5t2+0,5625=
=(t2−1,25)2−1≥−1
i osiąga tą wartość dla t=±√5/2 czyli x=±√5/2+3/2
9 mar 16:26
Adamm: oczywiście dla x=±√5/2−3/2
9 mar 16:28
Pełcio: Dziękuję. A te co ja napisałem są ok?
9 mar 17:11
Pełcio: Może ktoś popatrzeć na te zadanka, czy są dobrze zrobione?
9 mar 20:43