Dalej
Olka i Piotrek: Malejący ciąg (9√2,a,2√2) jest geometryczny. Ile wynosi wówczas a?
9 mar 15:39
Jerzy:
a2 = 9√2*2√2 = 18*2 = 36
a = 6 (odpada) lub a = − 6 ( rozwiazanie)
9 mar 15:40
Olka i Piotrek: A czemu a jest do kwadratu?
9 mar 15:42
Jerzy:
To wynika z własności ciągu geometrycznego.
9 mar 15:42
Olka i Piotrek: Tylko ja mam odp ze a=√2 a=5√2 a=6 a=36
9 mar 15:46
Pytający: Oczywiście to −6 odpada, a 6 jest rozwiązaniem. Ciąg malejący, więc zachodzi 9√2>a>2√2.
9 mar 15:49
Jerzy:
Fakt...przeoczenie
9 mar 15:51