Dalej
Olka i Piotrek: Okrąg jest styczny do osi X e punkcie (−2,0) a do osi Y w punkcie (0,2). Jaką postać ma
równanie
tego okręgu?
9 mar 15:17
Jerzy:
(x + 2)2 + (y − 2)2 = 4
9 mar 15:21
Jerzy:
9 mar 15:22
Olka i Piotrek: A powiesz jak to obliczyłeś?
9 mar 15:33
Jerzy:
Odczytałem z rysunku współrzędne środka S(−2,2) oraz promień r = 2
9 mar 15:38
Olka i Piotrek: Ale chodzi mi o równanie.
9 mar 15:39
Jerzy:
S(a,b)
(x − a)2 + (y − b)2 = r2
9 mar 15:42
Olka i Piotrek: Napisz obliczenia
9 mar 15:43
Jerzy:
Jakie obliczenia ? .... podstawiasz tylko do wzoru.
9 mar 15:44
Olka i Piotrek: Tylko ja nie wiem
9 mar 15:47
Jerzy:
Czego ?
9 mar 15:47
Alky: Tego czy wybrałaś odpowiedni profil ? Ja wiem .....
9 mar 15:48
Olka i Piotrek: Jak podstawić do wzoru.
9 mar 15:51
Jerzy:
Katastrofa.
9 mar 15:52
Olka i Piotrek: A jak r obliczyłeś?
9 mar 15:52
Adamm: proponuję nie odpisywać, nie jest to człowiek racjonalny z którym można się
ewentualnie dogadać
9 mar 15:54
Olka i Piotrek: Bo tego nie wiem. Ze Wzoru jakiegoś?
9 mar 15:54
Jerzy:
Napisałem Ci ... czytaj uważnie posty.
9 mar 15:54
Jerzy:
A jak nie , to przypatrz się rysunkowi ( zakładam,że wiesz, co to jest promień okręgu )
9 mar 15:55
9 mar 17:40