wzor redukcyjny
OLEK: Moj nauczyciel matematyki podal nam jeden wzor redukcyjny. Nie uzywamy tych kilkunastu,
zastepujemy go takim:
f(k*90+−α)= +− g(α)
dla k parzystego f=g
dla k nieparzystego f i g to kofunkcje
przed g dajemy + lub − zaleznie od cwiartki ( patryzmy na wyjsciowy kat)
np.
tg315= ?
tg 315=tg(3*90+45)= − ctg45 (minus dlatego ze 315, czyli wyjsciowy kat lezy w 4 cwiartce a
tg315 w 4 cwiartce jest ujemny)
PYTANIE nie wiem jak rozpisac katydla ktorych α=0 np. sin630
sin630= sin(7*90+0) = +−cos0
MA BYC + CZY − ? w jakiej cwiartce lezy 7*90?
9 mar 13:25
Jerzy:
sin630 = sin(2*360 − 90) = sin(−90) = −sin90 = −1
9 mar 13:29
OLEK: czyli traktuje to jako 7 cwiartke wlasc. 3.?
sin630 =sin(7*90 +0) = −sin0= −1
(doslownie ze wzoru, to poprany zapis?)
9 mar 17:19
Jack: 7−4=3
9 mar 17:24