Hej,mogę liczyć na waszą pomoc z wytłumaczeniem?
Ania: 1)Na egzaminie przygotowano 5 pytań z algebry, 20 z arytmetyki oraz 25 z geometrii. Uczeń
wylosował kolejno dwa pytania bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że drugie pytanie
dotyczyło algebry
2)Zdarzenia A, B są zdarzeniami zawartymi w 𝛺 takimi, że 𝑃(𝐴\𝐵) = 𝑃(𝐵\𝐴) = 1 6 oraz
𝑃(𝐴′ ∪ 𝐵′) = 1. Wyznacz wartość 𝑃(𝐴′ ∩ 𝐵′).
3)Zdarzenia A, B są zdarzeniami zawartymi w 𝛺 takimi, że 𝑃(𝐴′ ∩ 𝐵) = 12/27
,𝑃(𝐴 ∩ 𝐵) = 2/27 oraz 𝑃(𝐴 ∪ 𝐵) = 24/27 . Wyznacz wartość 𝑃(𝐴) oraz 𝑃(𝐵).
9 mar 12:07
Jerzy:
|Ω| =50*49
|A| = 20*5 + 25*5 + 5*5
9 mar 12:11
Ania: pomożesz z resztą?
9 mar 13:38
Ania: bo ja nie wiem jak zrobić 2 i 3
9 mar 15:41
Pytający:
W 1) powinno być:
|A| = 20*5 + 25*5 + 5*
4 (bo w drugim losowaniu będą już tylko 4 pytania z algebry)
Inaczej:
| | 45 | | 5 | | 5 | | 4 | |
P(drugieZAlgebry)= |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 50 | | 49 | | 50 | | 49 | |
9 mar 16:00
Adamm: | | 14 | |
3. P(A'∩B)+P(A∩B)=P(B)= |
| |
| | 27 | |
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(A)=P(A∪B)+P(A∩B)−P(B)
9 mar 16:06
Pytający:
2)
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)=1/6 ⇒ P(A∩B)=P(A)−1/6
P(B\A)=P(B)−P(A∩B)=1/6 ⇒ P(A)=P(B)
P(A'∪B')=P((A∩B)')=1−P(A∩B)
1=1−(P(A)−1/6)
P(A)=1/6 ⇒ P(B)=1/6
P(A'∪B')=P(A')+P(B')−P(A'∩B')
P(A'∩B')=P(A')+P(B')−P(A'∪B')
P(A'∩B')=1−P(A)+1−P(B)−P(A'∪B')
P(A'∩B')=1−1/6+1−1/6−1=4/6
9 mar 16:28