parametr
kama: | | 1 | | 1 | |
Zbadaj liczbę rozwiązań równania − |
| x2− |
| |x| +3 =m w zależności od parametru m. |
| | 2 | | 2 | |
dwa przypadki rozpatryję dla x≥0 i x<0
| | 1 | | 1 | |
1. dla x≥0 − |
| x2− |
| x +3 |
| | 2 | | 2 | |
wyszły mi miejsca zerowe 2 i −3
ramiona w dół i mam problem myślę zwykły wyliczeniowy z q=
258 i w tym momencie wiem że
już mi nie wyjdzie kurcze co źle
potem wiem
| | 1 | | 1 | |
2.dla x<0 − |
| x2+ |
| (x) +3 wykres i prosta patrzeć jak się przesuwa ale wiem że to |
| | 2 | | 2 | |
nieszczęsne q jest już źle pewnie czegoś nie dostrzegłam
9 mar 12:00
Jerzy:

W pierwszym masz dobrze : q = U{25}[8}
9 mar 12:08
kama: kurcze to chyba jednak tego nie rozumiem trzy przykłady wyszły a w tym problem.
W drugim wierzchołek ten sam miejsca zerowe 3 i −2 jak narysowałam podobnie jak u Ciebie to
kompletnie nic nie wychodzi przecież miejsce przecięcia z osią Y jest 3, a ten wierzchołek to
więcej niż 3 w odpowiedzi tego w ogóle nie uwzględnili stąd stanęłam na tym q
9 mar 12:18
kama: | | 25 | |
w odpowiedzi jest:brak dla (3,∞) no skąd według mnie tu już powinno być brak dla ( |
| ,∞) |
| | 8 | |
9 mar 12:20
Jerzy:
Bo żle interpretujesz ... naszkicuj wykres całej funkcji.
9 mar 12:25
Jerzy:
Przecież po narysowaniu , wierzchołki zostaną "odciete" od wykresu i najwyższym punktem całego
wykresu będzie punkt (0,3)
9 mar 12:28
kama: wierzchołki mam obliczone obie parabole ramiona w dół miejsca zerowe są i potem jadę prostą
równoległa do osi X przecież jak dojadę tą prostą do wierzcołka czyli owe 3{1}{8} to dalej nie
mamm już żadnego wykresu. więc powinno być brak rozwiązania
podpowiedz co źle myślę ?
9 mar 12:29
Jerzy:
Czytaj wyżej ... rysujesz oddzielnie dla x ≥ 0 i x < 0 , te dwie "połowki" wykresu
zbiegną sie w punkcie (0,3) ... tych wierzchołków już nie będzie na wykresie.
9 mar 12:31
kama: wiem o tym zbiegnięciu tylko nie wiem czemu ja nadal rysuję i co gorsza widzę

wierzchołki
/całkiem ładne takie coś jakby serce
9 mar 12:41
Jerzy:
Teraz jasne ?
9 mar 12:44
kama:

Niestety nie, widzę wierzchołki , niestety tak to widzę
9 mar 12:51
Jerzy:

No to żle widzisz....
Teraz niebieską wymazujesz dla : x ≥ 0 , a zieloną wymazujesz dla: x <0
Pozostaje wykres całej funkcji, który ma wierzchołek w punkcie: (0,3)
9 mar 12:56
kama: żesz

powaliło mi się z igrekami. Dziękuję

9 mar 13:01
kama: Hehe idę do okulisty.
9 mar 13:01