matematykaszkolna.pl
parametr kama:
 1 1 
Zbadaj liczbę rozwiązań równania −

x2

|x| +3 =m w zależności od parametru m.
 2 2 
dwa przypadki rozpatryję dla x≥0 i x<0
 1 1 
1. dla x≥0 −

x2

x +3
 2 2 
wyszły mi miejsca zerowe 2 i −3 ramiona w dół i mam problem myślę zwykły wyliczeniowy z q=258 i w tym momencie wiem że już mi nie wyjdzie kurcze co źle potem wiem
 1 1 
2.dla x<0 −

x2+

(x) +3 wykres i prosta patrzeć jak się przesuwa ale wiem że to
 2 2 
nieszczęsne q jest już źle pewnie czegoś nie dostrzegłamemotka
9 mar 12:00
Jerzy: rysunek W pierwszym masz dobrze : q = U{25}[8}
9 mar 12:08
kama: kurcze to chyba jednak tego nie rozumiem trzy przykłady wyszły a w tym problem. W drugim wierzchołek ten sam miejsca zerowe 3 i −2 jak narysowałam podobnie jak u Ciebie to kompletnie nic nie wychodzi przecież miejsce przecięcia z osią Y jest 3, a ten wierzchołek to więcej niż 3 w odpowiedzi tego w ogóle nie uwzględnili stąd stanęłam na tym qemotka
9 mar 12:18
kama:
 25 
w odpowiedzi jest:brak dla (3,) no skąd według mnie tu już powinno być brak dla (

,)
 8 
 25 1 
przecież

=3

8 8 
9 mar 12:20
Jerzy: Bo żle interpretujesz ... naszkicuj wykres całej funkcji.
9 mar 12:25
Jerzy: Przecież po narysowaniu , wierzchołki zostaną "odciete" od wykresu i najwyższym punktem całego wykresu będzie punkt (0,3)
9 mar 12:28
kama: wierzchołki mam obliczone obie parabole ramiona w dół miejsca zerowe są i potem jadę prostą równoległa do osi X przecież jak dojadę tą prostą do wierzcołka czyli owe 3{1}{8} to dalej nie mamm już żadnego wykresu. więc powinno być brak rozwiązania podpowiedz co źle myślę ?
9 mar 12:29
Jerzy: Czytaj wyżej ... rysujesz oddzielnie dla x ≥ 0 i x < 0 , te dwie "połowki" wykresu zbiegną sie w punkcie (0,3) ... tych wierzchołków już nie będzie na wykresie.
9 mar 12:31
kama: wiem o tym zbiegnięciu tylko nie wiem czemu ja nadal rysuję i co gorsza widzę wierzchołki /całkiem ładne takie coś jakby serce
9 mar 12:41
Jerzy: Teraz jasne ?
9 mar 12:44
kama: rysunekNiestety nie, widzę wierzchołki , niestety tak to widzę
9 mar 12:51
Jerzy: rysunek No to żle widzisz.... Teraz niebieską wymazujesz dla : x ≥ 0 , a zieloną wymazujesz dla: x <0 Pozostaje wykres całej funkcji, który ma wierzchołek w punkcie: (0,3)
9 mar 12:56
kama: żesz powaliło mi się z igrekami. Dziękuję emotkaemotka
9 mar 13:01
kama: Hehe idę do okulisty.
9 mar 13:01