sprawdzi ktos
księżniczka Leia: Prosta równoległa napisać jej rownanie mając punkt p (−1, 2/3) i prosta 4x −2y =12
Wyszło mi ze równoległa końcowe rozwiązanie to y=2x − 8/3



A prostopadla wyszła mi y= −1/2x − 1/6


?
9 mar 10:39
Jerzy:
Wamagają drobnych poprawek.
9 mar 10:42
księżniczka Leia: Rozumiem a dokładnie gdzie
9 mar 10:43
Jerzy:
Zpoknociłaś znaki licząc wyrazy wolne.
9 mar 10:47
Janek191:

Równoległa
4 x − 2 y = 12
4 x − 2 y = k i P = ( − 1,
23)
więc
lub
=================
9 mar 10:48
księżniczka Leia: Ja to tak liczyłam równoległa
Y =2x +b P ( −1 , 2/3)
2/3 =2*(−1)+b
2/3 =−2+b
−2/3 −2 =b
b= −8/3
9 mar 10:52
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Prostopadła: y = − |
| x + |
| |
| | 2 | | 6 | |
9 mar 10:52
Janek191:

4 x − 2 y = 12 / : 2
2 x − y = 6
y = 2 x − 6
Prostopadła
| | 1 | |
y = − |
| x + b i P = (− 1, 23) |
| | 2 | |
więc
=========================
9 mar 10:52
Jerzy:
| | 2 | | 2 | | 8 | |
No żle ... |
| = −2 + b ⇔ b = |
| + 2 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
9 mar 10:53
Jerzy:
Jak przenosisz: − 2 na drugą stronę, to zmieniasz znak.
9 mar 10:53
Janek191:
Miało być
| 2 | | 1 | |
| = − |
| *(−1) + b  |
| 3 | | 2 | |
9 mar 10:54
księżniczka Leia: Jerzy a tak równoległa moja w którym mieści dokładnie błąd mam
9 mar 10:56
księżniczka Leia: Aaa okej poprostu źle przeniosłam musze ba to uważać dzięki wam 😉
9 mar 10:57
Janek191:
Na I wykresie prosta niebieska źle mi się narysowała.
9 mar 10:59
księżniczka Leia: Ok ok
9 mar 11:00
księżniczka Leia: Jak to dobrze przeniesc inny przyklad
−4=7 *(−2) +b
−4 =−14 +b
9 mar 11:04
księżniczka Leia: B = 10

?
9 mar 11:07
Jerzy:
Tak.
9 mar 11:20